of x

Database

Published on 2 weeks ago | Categories: Documents | Downloads: 0 | Comments: 0

Comments

Content

 

UNIX: 1. How can you determine the space left in a file system? Level: Low Expected answer: There are several commands to do this: du, df, or bdf Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

2. How can you determine the number of SQLNET users logged in to the UNIX system ? Level: Intermediate Expected answer: SQLNET users will show up with a process unique name that begin s with oracle<SID>, if you do a ps -ef|grep oracle<SID>|wc -l you can get a coun t of the number of users. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

3. What command is used to type files to the screen? Level: Low Expected answer: cat, more, pg Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

4. What command is used to remove a file? Level: Low Expected answer: rm Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

5. Can you remove an open file under UNIX? Level: Low Expected answer: yes Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

6. How do you create a decision tree in a shell script? Level: intermediate Expected answer: depending on shell, usually a case-esac or an if-endif or fi st ructure Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

7. What is the purpose of the grep command? Level: Low Expected answer: grepfile is aor string g from the specified filessearch command that parses the specified strin

 

Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

8. The system has a program that always includes the word nocomp in its name, ho w can you determine the number of processes that are using this program? Level: intermediate Expected answer: ps -ef|grep *nocomp*|wc -l Score: ____________

Comment: ________________________________________________ 

 ________  9. What is an inode? Level: Intermediate Expected answer: an inode is a file status indicator. It is stored in both disk and memory and tracts file status. There is one inode for each file on the syste m. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

10. The system administrator tells you that the system hasn hasnt been rebooted in 6 m onths, should he be proud of this? Level: High Expected answer: Maybe. Some UNIX systems dont clean up well after themselves. In ode problems and dead user processes can accumulate causing possible performance  and corruption problems. Most UNIX systems should have a scheduled periodic reb oot so file systems can be checked and cleaned and dead or zombie processes clea red out. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

11. What is redirection and how is it used? Level: Intermediate Expected answer: redirection is the process by which input or output to or from a process is redirected to another process. This can be done using the pipe symb ol |, the greater than symbol > or the tee tee  command. This is one of the strengths of IX allowing the output from one command to be redirected directly into the input  of another command. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

12. How can you find dead processes? Level: Intermediate Expected answer: ps -ef|grep zombie -- or -- who -d Score: ____________  ________ 

depending on the system.

Comment: ________________________________________________ 

13. How can you find all the processes on your system? Level: Low Expected answer: Use the ps command

 

Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

14. How can you find your id on a system? Level: Low Expected answer: Use the who am i i  command. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

15. What is the finger command? Level: Low Expected answer: The finger command uses data in the passwd file to give informa tion on system users. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

16. What is the easiest method to create a file on UNIX? Level: Low Expected answer: Use the touch command Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

17. What does >> do? Level: Intermediate Expected answer: The >> >>  redirection symbol appends the output from the command spe cified into the file specified. The file must already have been created. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

18. If you aren arent sure what command does a particular UNIX function what is the be st way to determine the command? Expected answer: The UNIX man -k <value> command will search the man pages for t he value specified. Review the results from the command to find the command of i nterest. Score: ____________  ________ 

Comment: ________________________________________________ 

Section average score: __________________________________  ____________ 

Level: ______________ 

Sponsor Documents

Hide

Forgot your password?

Or register your new account on INBA.INFO

Hide

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Back to log-in

Close