Test Autoevaluare 8

Published on December 2016 | Categories: Documents | Downloads: 30 | Comments: 0 | Views: 305
of 13
Download PDF   Embed   Report

Comments

Content

1. Clasificati aplicatiile robotilor in functie de tipul lucrari efectuate de catre robotii industriali.

-

Aplicatii care grupeaza apucarea, deplasarea si depunerea de obiecte Aplicatii pentru care sarcina de lucru impusa robotului industrial se efectueaza in timpul miscarii acestuia

2. Structurati utilizarea robotilor industriali din punct de vedere al aplicatiilor in care acestia sunt implicati. Manipularea pieselor Procese industrial care necesita manipularea sculelor de lucru Asamblarea

3. Definiti procedeul de turnare sub presiune.

-

este un procedeu de turnare, la care introducerea materialului metallic topit in cavitatea formei se face sub actiunea unei presiuni exterioare.

4. Care sunt principalele tipuri de masini utilizate pentru turnare sub presiune?

-

Masini cu camera rece cu piston Masini cu camera calda

5. Enumerati etapele turnarii sub presiune folosind masina de turnare cu camera rece, cu piston vertical. Turnarea metalului lichid in cilindrul de lucru l; Conprimarea in cilindrul l; Dezbaterea piesei turnate.

6. Enumerati etapele turnarii sub presiune folosind masina de turnare cu camera calda.

Metalul topit este introdus in creuzetul 1, incalzit cu flacara sau cu rezistenta electrica.Gazul insuflat prin capacul 2, refuleaza metalul lichid prin conducta 3, in cochila 4.

7. Care sunt principalele avantaje ale robotilor industriali la turnarea sub presiune? Cresterea profitului net al companiei Calitatea superioara a pieselor turnate Reducerea uzurii formelor de turnare Scaderea costurilor de productie Timp util de lucru foarte mare (97%) Instruirea usoara a robotilor industriali (programarea usoara)pentru a lucra in diferite conditii de munca Gradul mare de deservire al instalatiilor de turnare Un singur operator supervizeaza pana la 6 roboti industriali Reducerea accidentelor de munca.

8. Care sunt operatiile pe care trebuie sa le execute un robot industrial pentru turnarea sub presiune la rece sau cald al unui obiect / material?

Turnare Evacuare Racire Debavurare “apuca si depune in mod ordonat”

9. Definiti procedeul de sudare a materialelor metalice si specificati care sunt conditiile necesare pentru crearea unei imbinari sudate.

-

Apropierea suprafetelor pieselor de imbinat la distante comparabile cu parametrii geometrici ai retelelor cristaline ale materialelor din care sunt alcatuite Stabilirea interactiunii energetice intre atomii pieselor ce trebuie imbinate

-

10.Clasificati procedeele unde sudare in functie de modul in care transmite energia sistemului.

-

Procedee de sudare prin topire Procedee de sudare prin presiune

11.Care sunt principalele avantaje ale robotizarii procedeelor de sudare?

-

Cresterea capacitatii de productie de 2-3 ori in comparatie cu sudarea manuala; Cresterea calitatii lucrarii executate (uniformitatea sudurii); Organizarea procesului de productie in doua sau trei schimburi ; Sudarea materialelor greu sudabile, care necesita preincalziri la temperaturi mari , greu de suportat de catre om; Reducerea personalului ; Flexibilitatea locului de munca; Programarea usoara a robotilor industriali.

12.Clasificati procedeele de sudare prin topire a materialelor metalice.

-

Cu arc electric In mediu protector Cu electrod refractar (WIG) Cu electrod fuzibil (MIG, MAG)

13.Comparati sudarea cu arc electric in mediu cu gaz inert cu electrod refractar(WIG) cu sudarea cu arc electric in mediu cu gaz inert cu electrod fuzibil(MIG).

WIG reprezinta procedeul de sudare cu electrod nefuzibil (wolfram thoriat), cu alimentarea in current continuu sau alternativ, cu insuflare de gaz inert in spatiul arcului electric (argon, heliu sau amestecuri de gaze avand la baza argonul). MIG este procedeul de sudare cu electrod fuzibil, cu gaz inert (argon sau argon amestecat cu oxigen), cu alimentare in curent continuu.

14.Care sunt metodele frecvent utilizate pentru corectarea traiectoriei unui robot industrial inainte de inceperea sudarii?

-

Utilizand un cap adaptiv motorizat Actionand la nivelul comenzii Utilizand un manipulator dublu comandat

15.Care este parametrul principal prin intermediul caruia se inregistreaza cresterea productivitatii sudarii robotizate cu arc electric?

Cresterea productivitatii sudarii robotizate cu arc electric nu provine din cresterea vitezei de sudare, ci din scurtarea timpului necesar pentru deplasarea in spatiu a capului de sudare si din eliminarea timpilor neprodutivi-introdusi de catre operator (odihna, necesitati fiziologice etc.).Timpul destinat sudarii efective ajunge pana la 80...90% din timpul total de lucru.

16.Definiti procedeul de sudare prin presiune a materialelor metalice.

Sudarea prin presiune se produce sub efectul unor forte exterioare ce determina deformarea plastica locala a pieselor supuse sudarii.

Imbinarile sudate prin presiune se realizeaza cu aportul esential al unei surse de activare mecanica, cu sau fara incalzirea pieselor ce se sudeaza.

17.Care sunt principalele procedee de sudare prin presiune a materialelor metalice? a) Fara topire(la rece sau la cald) b) Cu topire (in capete sau prin suprapunere)

18.Descrieti principiul de sudare in puncte a materialelor metalice.

Piesele ce urmeaza a fi sudate se prind intre electrozii de contact, fiind apasate cu forta F.Curentul electric (furnizat de transformator) strabate piesele ce se sudeaza, concentrandu-se pe suprafata cuprinsa intre varfurile electrozilor.Caldura produsa prin efect Joule-Lenz ridica temperatura pe aceasta suprafata si formeaza un nucleu topit (NT).Dupa un timp de 0,01…3 s, programat de sistemul de comanda, se intrerupe alimentarea transformatorului; nucleul topit se raceste si se solidifica, obtinandu-se un punct de sudura (PS).Principiul de lucru se aplica la sudarea tablelor cu grosime de 4…6 mm, din oteluri cu calibilitate redusa, cand pretentiile fata de calitatea punctului de sudura nu sunt foarte mari.

19.Care sunt robotii industriali indicati a fi utilizati pentru sudarea in puncte a materialelor metalice si ce rol joaca acestia in procesul de sudare?

Se recomanda folosirea robotilor industriali cartezieni de tip portal sau structurile poliarticulate cu scopul utilizarii optime a spatiului locurilor de munca si de a realiza o productie flexibila.

20.Cate niveluri de lucru prezinta linia flexibila de sudare prin puncte uzinelor Crysler si ce rol joaca fiecare dintre acestea?

Linia flexibila este prevazuta cu doua niveluri :nivelul superior,fiind pentru sudare si nivelul inferior,pentru reducerea paletelor in punctul de plecare.

21.Definiti procedeul de prelucrare prin deformare plastica a materialelor metalice.

Deformarea plastica este o metoda de prelucrare prin care semifabricatele metalice,supuse actiunii unor forte exterioare,isi modifica forma (fara fisurare macroscopica) in mod continuu sau intermittent(fara indepartare de material sub forma de aschii)

22.Specificati avantajele si dezavantajele procedeelor de prelucrare prin deformare plastica a materialelor metalice.

Avantaje: Prelucrarea prin deformare plastica este productiva,permite obtinerea unor semifabricate cu adaosuri de prelucrare minime si a unor piese cu precizie ridicata , cu proprietati mecanice imbunatatite (datorita unei structuri mai compacte),cu manopera redusa,cu grad inalt de mecanizare si automatizare.

Dezavantaje: Investitii initiale mari,cost ridicat al sculelor si intretinere costisitoare.

23.Clasificati procedeele de prelucrare prin deformare plastica a materialelor metalice. ► Temperatura la care are loc deformarea: o o La rece, cand Tdeformare<Trecristalizare; La cald,cand Tdeformare>Trecristalizare;



Viteza de deformare: o o Cu viteze mici de deformare(Vdeformare<10m/s); Cu viteze mari de deformare(Vdeformare>10m/s);



Natura (precizia)deformatiei o o o De degrosare; De prefinisare; De finisare;



Criteriul tehnologic(utilaje,tipul solicitarilor); o o o o o o Laminarea; Extrudarea; Tragerea; Trefilarea; Forjarea(libera,de profilare,in matrita); Prelucrarea prin deformare plastica ( a tablelor,profilelor,tevilor etc. ).

24.Definiti procedeul de prelucrare prin forjare a materialelor metalice.

Forjarea este procedul de prelucrare prin deformare plastica, ce consta in modificarea formei unui semifabricat metallic,fara fisurare macroscopica,prin intermediul fortelor statice sau dinamice exercitate de prese sau ciocane.

25.Clasificati metodele de forjare in functie de gradele de libertate ale semifabricatelor in timpul deformarii plastice.



Dupa gradele de libertate ale materialului semifabricatului in timpul deformarii: o Forjare libera(materialul se deformeaza nelimitat,sub actiunea unor forte exterioare aplicate unidirectional); Forjare de profilare(materialul se deformeaza intre scule profilate,sub actiiunea unor forte exterioare aplicate simultan pe mai multe directii) Forjare in matrita(numita matritare,cand materialul se deformeaaza in cavitatea unei matrite)

o

o

26.Care sunt principalele tipuri de materiale prelucrabile prin forjare?

Materialele prelucrate prin forjare sunt otelurile calmante(in proportie de peste 80%)si metalele neferoase(Cu,Al,Mg)si aliajele lor.

27.Enumerati produsele obtinute prin forjare.

Prin forjare se obtine o gama larga de produse , cu forme si dimensiuni variate:arbori in trepte ,arbori cotiti ,discuri,flanse,furci,roti dintate,racorduri speciale,reductii de legatura ale garniturii de foraj,biele,supape,carlige de macara,,corpuri de pompa de mare presiune,armature etc.

28.Specificati avantajele si dezavantajele majore ale utilizarii robotilor industriali in sectoarele de forjare.

Avantaje: ► ► Capacitatea de a manipula semifabricate incandescente; Trecerea usoara de la un program de fabricatie la altul prin schimbarea programului si a organului de prehensiune; Neglijarea mediului inconjurator nociv; Reducerea personalului.

► ► ►

Dezavantaje: ► Sistemul de pornire si de conducere al utilajului folosit la forjare trebuie conectat la sistemul de conducere al robotului industrial; Sunt necesare masini-unelte pentru forjat ,care sa execute un numar mare pe unitatea de timp, in tandem cu operatia de manipulare executata de catre robotul industrial; Dispozitivele de prehensiune(executate din materiale refractare sau termorezistente)trebuie sa fie duble,deoarece dimensiunile piesei forjate difera de dimensiunile semifabricate.





29.Care sunt operatiile executate intr-o unitate robotizata pentru matritarea la cald a materialelor metalice?

Robotul 1 este pilotat de pupitrul de comanda 7 si executa urmatoarele operatii: ► Incarcare presei cu surub 2 cu piesa preluata de pe masa 3 dupa ce a fost incalzita in instalatia cuptor 6 .Pirometrul 5 supravegheaza termperatura in cuptorul 6;

30.Care sunt operatiile executate intr-o unitate robotizata pentru fabricarea lanturilor cu verigi?

Pentru fabricarea lantului 1,o tija incalzita la 870o C,este deformata in matrita si apoi transferata din presa 2 in mandrina de extensie 3,sub forma unei verigi deschise,pe care robotul 4 o transportasi o depune in postul de inchidere 5.Robotul industrial 4 apuca veriga inchisa si sudata anterior 7 din postul de sudare 6 si revine la masina de inchis verigi 5 .Aici,veriga inchisa este introdusa in veriga deschisa 8,care este apoi inchisa la un semnal de comanda. Robotul returneaza ansamblul la postul de sudare 6,unde se sudeaza veriga deschisa 8.Ciclul se reia,cu apucarea unei noi verigi deschise din mandrina de extensie 3,lantul deja format nefiind deplasat din postul de sudare 6.Robotul industrial 4 plaseaza veriga deschisa in masina de inchis verigi 9,dupa care apuca lantul format din postul de sudare,il depune peste acesta si asa mai departe.Robotul industrial 4 intoarce verigile cu 180o, pentru a le suda pe ambele parti.Lantul este sustinut de suporti suplimentari.

31.Descrieti principiul de prelucrare prin presare la rece a materialelor metalice.

Presele utilizate pentru prelucrarile de deformare plastica la rece,cu actiune hidraulica sau mecanica,utilizeaza o matrita compusa de regula din doua semimatrite,una fixa dispusa pe masa presei si una mobile,atasata berbecului care executa cursa de lucru.Matritele adaptate tipului de prelucrare urmarit actioneaza din doua parti opuse asupra metalului cuprins intre ele,pentru a imprima acestuia forma prescrisa.

32.Care sunt avantajele robotizarii prelucrarilor prin presare la rece?

Maximizarea raportului dintre valoarea de intrebuintare a produselor si costul acestora.

33.Exemplificati modul in care factorul uman, robotii industriali si sistemele automate pot contribui uniform la maximizarea raportului dintre valoarea de intrebuintare utilizata la prelucrarea prin presare la rece a produselor si costul acestora.

Ca urmare a robotizarii preselor,la firma FORD, in industria constructoare de masini,numarul operatorilor umani s-a injumatatit.In acest caz,piesele grele de la suspensia autoturismelor sunt produse cu ajutorul a doua prese,fiecare cu doua posturi de formare.Legatura dintre prese este facuta prin intermediul unei benzi transportoare.Operatorul uman plaseaza piesele in primul post de formare al fiecarei prese.Piesele sunt deformate plastic,dupa care robotii industriali le apuca,le intorc si le pozitioneaza in al doilea post de formare.Actiunea robotilor este sincronizata cu cea a berbecilor preselor,cu ajutorul unor disjunctoare,care impiedica bratele robotilor sa patrunda in zona de presare,pana cand berbecii nu ajung in pozitia lor superioara.Inaceeasi maniera,disjunctoarele percep daca au fost plasate piese in al doilea post de formare,in scopul de a evita o dubla stivuire,ceea ce s-ar intampla daca robotul ar actiona inainte ca postul sa fi fost eliberat.

34.Enumerati principalele cauze care au dus la necesitatea robotizarii aparatelor de vopsire in majoritatea sectoarelor industrial.

Randamentul scazut al vopsirii manuale(pierderile de vopsea sunt de 40 … 60% ) , nocivitatea produselor aplicate(coloranti,diluanti,solventi),neuniformitatea stratului depus etc. au determinat robotizarea operatiilor de vopsire in majoritatea ramurilor indrustiale.

35.Enumerati structura si functiile unui system robotizat utilizat in sectoarele de vopsire.

A-nivel de comanda; procesului.

B-nivel de control si supraveghere; C-nivel al

36.Clasificati robotii industriali in functie de complexitatea operatiilor pe care le efectueaz.



Roboti destinati operatiilor simple,care se caracterizeaza prin deplasarea pistonului de vopsit pe traiectorii rectilinii; Roboti cu functii programate,care se caracterizeaza deplasarea pistonului de vopsit pe traiectorii complexe.



37.Ce tipuri de roboti industriali sunt utilizati pentru vopsirea obiectelor materiale cu inaltimi reduse, dar a celor cu inaltimea mare?

robotii ,,du-te-vino” in plan orizontal(folositi pentru vopsirea obiectelor cu inaltimi reduse) robotii ,,du-te-vino”in plan vertical(folositi pentru vopsirea obiectelor cu inaltimi mari).

38.Care sunt cele doua variante constructive ale sistemelor robotizate , cele mai utilizate in sectoarele de vopsire?



Varianta constructive in care posturile de vopsit sunt echipare cu pistoale fixe 3 si robotul industrial 6 manipuleaza piesa 5 ce urmeaza a fi acoperita Varianta constructive in care piesa de acoperit 3 este fixa,sau se afla in miscare,iar robotul industrial 6 manipuleaza pistolul de vopsire 5



39.Explicati rolul functional al reciprocatorului unui system robotizat utilizat in sectoarele de vopsire.

Reciprocatorul 4 ( mecanic,electromagnetic sau electronic) este dispozitivul care asigura corelarea(prin conditionarea pozitiilor reciproce),intre deplasarile pieselor 1 si a subansamblelor liniei flexibile(conveiorul 3,pistolul de vopsire 2 etc. ).

40.Descrieti modul de functionare a sistemelor robotizate utilizate pentru vopsirea foilor de tabla.

41.Descrieti modul de functionare a sistemelor robotizate utilizate pentru vopsirea obiectelor cilindrice.

42.Descrieti modul de functionare a liniei flexibile utilizata pentru vopsirea caroseriilor de tractoare.

43.Descrieti modul de functionare a sistemului robotizat utilizat pentru vopsirea corpului de centrifugare al unei masini de spalat.

44.Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de catre robotii industriali, pentru deservirea in conditii optime a masinilor – unelte?

45.Descrieti modul de functionare a liniei flexibile Xerox Corporation – SUA.

46.Definiti notiunea de tratament termic

Termenul de ,,tratament termic” este un termen care acopera o varietate de procedee tehnologice exercitate asupra materialelor si aliajelor in vederea modificarii ,intr-un mod controlat,a proprietatilorr acestora. Tratamentul termic presupune incalzirea unui material la o anumita temperature,mentinerea unui timp bine determinat la aceasta temperature si racirea intr-un mediu controlat(aer,apa,ulei etc.)

47.Descrieti modul de functionare a liniei flexibile international Harvester (Canada) utilizata pentru aplicarea tratamentelor termice de calire a pieselor de tip disc.

48.Comparati din punct de vedere constructive si functional robotii industriali utilizati pentru paletizare cu cei utilizati pentru ansablare

49.Comparati din punct de vedere constructiv si functional robotii industriali utilizati la ansamblarea componentelor de mici dimensiuni si greutati scazute (mai putin de 5 daN)

P.S.:Intrebarile la care nu am raspuns se gasesc in capitolul 8 SAP

Sponsor Documents

Or use your account on DocShare.tips

Hide

Forgot your password?

Or register your new account on DocShare.tips

Hide

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Back to log-in

Close